Historisch wonen in Brugge 2 Min reading time—Luxevastgoed
Wie Brugge zegt, zegt een overvloed aan cultuur, musea, markten, boeken en bibliotheken, en uiteraard kant niet te vergeten. Maar ook architecturaal zijn in Brugge tal van waardevolle panden te bewonderen.
Brugge ontdekken op diverse wijzen
Wie Brugge bezoekt, kan kiezen uit heel wat verplaatsingsmogelijkheden. Zowel de fiets, de bus, als de boot zijn opties. Maar populairst bij de toeristen blijft natuurlijk de koets. Zo kan de stad steeds op een andere manier ontdekt worden. Een reden te meer waarom Brugge nooit kan vervelen.
Brugge, een historische stad
Maar ook te voet is het meer dan de moeite waard om te kuieren in de vele gezellige straatjes en over de charmante markten. Hierbij uiteraard ook de reien niet te vergeten. De Reie vormt de hoofdader doorheen Brugge en loopt van het Minnewater tot aan de Dampoort. Al wandelend kan men er bovendien optimaal de tijd nemen om de vele architecturale pareltjes te bewonderen. Tijdens de 12de en de 13de eeuw ontwikkelde Brugge zich tot een handelscentrum, dat ook in de 14de en 15de eeuw bloeide, en daar draagt de stad nog steeds vruchten van.
Rijke architecturale geschiedenis bewaard
Brugge biedt heel wat historische gebouwen met architecturale waarde, zowel openbaar als privé. Dat dankt ze aan een rijke geschiedenis aan architecturale vorming en cultuur, en de tijdige aandacht aan het behoudt er van.
Eind de 19e eeuw zorgt stadsarchitect Delacenserie voor de wederopbouw van Brugge in middeleeuwse stijl. Zo worden heel wat gevels in deze tijd reeds grondig opgeknapt. Na de Tweede Wereldoorlog zorgde de stadsarchitect Koekelbergh voor de invloed van een classicistische stijl. In de 20ste eeuw dragen diverse projecten bij aan de restauratie van gevels en gebouwen in de stad, en verschillende gebouwen worden geklasseerd als beschermde monumenten.
In de stad is ook romaanse architectuur te zien, en is voornamelijk terug te vinden in de religieuze gebouwen. In de privégebouwen vindt men vaak het gebruik van Doorniksesteen terug. Vanuit de 18de eeuw dateren ook Franse invloeden die zich uiten in arduinen afwerkingen voor standingvolle gebouwen. Eind de 18de eeuw komen er zichtbare impulsen van het classicisme in de bouw. Met de neo-Brugse stijl, kwam een voorkeur voor een lokale interpretatie van de neogotiek, waardoor heel wat gevels in deze stijl worden opgetrokken.
Aan het einde van de 19de eeuw kwam er aandacht voor het behouden van waardevolle architectuur. De stad heeft deze aandacht bewaard en steeds laten groeien, waardoor er een groot aanbod aan historische panden te ontdekken zijn. De neogotische stijl zorgt er voor een grote meerwaarde aan het vastgoed. Bovendien is het centrum van Brugge erkend als middeleeuwse stad en als cultureel erfgoed.
Neem zeker een kijkje naar ons aanbod aan waardevolle en verrassende villa's en appartementen te koop in Brugge, en ontdek waarom Brugge blijft boeien.